Cider: ett hantverk

Cider har tillverkats och druckits sedan antiken och hantverket har under århundraden utvecklats till den cidertradition vi har idag. Cider är idag en älskad dryck att avnjuta som den är, servera till middagsbordet eller ha som bas i goda drinkar. Dessutom finns cider i flera varianter, såsom torr, halvtorr eller söt. Lär er mer nedan om cider och hantverket bakom.

Likt att vin produceras på vindruvor som man låter jäsa så att alkohol bildas, så är cider skapad av äppel- eller päronmust som får jäsa. Det är alltså råvaran som skiljer dryckerna åt, men hantverket i grunden har likheter. För att en cider ska klassas som just cider i Sverige så måste drycken innehålla minst 15% jäst eller ojäst juice från frukten.

FRÅN ÄPPLET

Det börjar alltid med äpplet. Med Briska vill vi – i en flaska – fånga all den krispighet och friskhet som finns naturligt i äpplet. Tillsammans med Kiviks Musteri tog vi fram grundreceptet till Briska. Med det vill vi kombinera det klassiska ciderhantverket med moderna och spännande smaksättningar, för att skapa goda och uppfriskande smakupplevelser. 

Vi på Briska hämtar alltid kraften från äpplet och cidern skapas i en noggrann process – från äpple till flaska. Äpplena plockas när de är precis lagom mogna och pressas till ren must, som sedan koncentreras. Den koncentrerade äppelmusten blandas med vatten och jäses till vin, vilket ger Briska den friska, fräscha och balanserade smaken där vinkaraktären kommer fram. Samma procedur sker för vår päroncider, men där är det istället päron som blir till päronvin. Äppelvinet – päronvinet för vår päroncider – tillsammans med en balanserad sötma och en hög juicehalt skapar Briskas karaktäriserande smakprofil.

Är du nyfiken på att lära dig mer om ciderhantverket? Läs gärna mer om olika stilar av cider här.

Cider har tillverkats och druckits sedan antiken och hantverket har under århundraden utvecklats till den cidertradition vi har idag. Cider är idag en älskad dryck att avnjuta som den är, servera till middagsbordet eller ha som bas i goda drinkar. Dessutom finns cider i flera varianter, såsom torr, halvtorr eller söt. Lär er mer nedan om cider och hantverket bakom.