HÅLLBARHET

Det är inte bara smaken som är viktig för oss. Vi jobbar lika hårt för att skapa en god helhetsupplevelse av Briska.

Tillsammans med vår ägare Spendrups, arbetar vi aktivt med hållbarhet ur ett bredare perspektiv. Bland annat i form av minskad klimatpåverkan och en optimerad resursanvändning.

På Spendrups bryggeri i Grängesberg, där vi tillverkar Briska, har vi en unik biobränsleanläggning som använder restprodukter från produktionen som biobränsle. Den el vi köper in är förnybar. Detta tillsammans med biogasenergi som bildas i vår avloppsrening och biobränslet RME gör att vi sedan hösten 2019 är fossilfria i vår produktion.

Vi arbetar aktivt för att minska koldioxidutsläppen som sker när Briska transporteras ut i landet. Idag går mer än 90 procent av våra egna transporter på fossilfritt bränsle och vi jobbar för att effektivisera våra leveransrutter så att våra lastbilar kan åka så kort som möjligt. Våra flaskor och burkar ingår i effektiva retursystem. I pantsystemet återvinns idag 85 procent av alla burkar och PET-flaskor. Återvinningsgraden i glasåtervinningen är mer än 90 procent.

Vi på Briska utvecklar ständigt nya produkter, och vi försöker göra så många som möjligt av dem ekologiska. Vi har idag sju ekologiska produkter i vårt sortiment, men vi arbetar aktivt med att öka andelen. Briska är även sedan en tid tillbaka helt och hållet veganskt.

För oss på Briska är hållbarhet inte bara en fråga om miljö, utan det är även viktigt med de sociala aspekterna. Vi har därför tagit flera initiativ som uppmuntrar till mer hållbart drickande, där man själv väljer om, hur och när man vill konsumera alkohol. Det är viktigt för oss att vi erbjuder alkoholfria alternativ där man inte behöver ge avkall på smak. Oavsett smaksättning eller alkoholhalt ska en uppfriskande smakupplevelse vara garanterad. Briska har idag fem alkoholfria smaker:  Briska Päroncider, Briska äppelcider med smak av Fläder, Briska äppelcider med smak av Hallon & Vinbär, Briska äppelcider med smak av Jordgubb & Rabarber och Briska demi sec med smak av riesling och persika.

För att manifestera vår syn på ett hållbart drickande har vi genomfört flera alkoholfria initiativ. Däribland ”Alkoholfriheten”, där Briska under 2017 byggde upp Summerbursts första helt alkoholfria barområde – en välbehövlig alkoholfri oas mitt i festivalextasen.

De här är våra första steg mot en mer hållbar värld och vi jobbar ständigt på att bli bättre.

Läs gärna mer i Spendrups hållbarhetsredovisning.