Hållbarhet

Det är inte bara smaken som är viktig för oss. Vi jobbar lika hårt för att skapa en god helhetsupplevelse av Briska. Tillsammans med vår ägare Spendrups, arbetar vi aktivt med hållbarhet ur ett bredare perspektiv. Bland annat i form av minskad klimatpåverkan och en optimerad resursanvändning.

På Spendrups bryggeri i Grängesberg, där vi tillverkar Briska, har vi en unik biobränsleanläggning som använder restprodukter från produktionen som biobränsle. Den el vi köper in är fossilfri. Detta tillsammans med biogasenergi som bildas i vår avloppsrening och biobränslet RME gör att vi sedan hösten 2019 är fossilfria i vår produktion.

Vi arbetar aktivt för att minska koldioxidutsläppen som sker när Briska transporteras ut i landet. Idag kör våra egna lastbilar på fossilfritt bränsle och vi jobbar för att effektivisera leveranserna så att våra lastbilar kan åka så kort sträcka som möjligt. Våra flaskor och burkar ingår i effektiva retursystem. I pantsystemet återvanns 87 procent av alla burkar och PET-flaskor 2022 (Källa: Pantamera). Återvinningsgraden i glasåtervinningen är cirka 90 procent.

I nedan diagram syns de olika förpackningsslagens klimatpåverkan. Briska strävar efter att i möjligaste mån använda förpackningar med så lite klimatpåverkan som möjligt.

Klimatpåverkan per förpackningsslag (kg CO₂/liter dryck)

Källa: Analysen är genomförd av Sveriges Bryggerier i samarbete med RISE, baserat på siffror från 2018. Mätningen omfattar utvinning av råmaterial, tillverkning av förpackning, hantering och transport genom värdekedjan till konsument samt materialåtervinning av förpackning. Ingen dryckestillverkning ingår i klimatavtrycket.

Vi på Briska utvecklar ständigt nya produkter, och vi försöker göra så många som möjligt av dem ekologiska. Vi har idag sju ekologiska produkter i vårt sortiment, men vi arbetar aktivt med att öka andelen. Briska är även sedan en tid tillbaka helt och hållet veganskt.

För oss på Briska är hållbarhet inte bara en fråga om miljö, utan det är även viktigt med de sociala aspekterna. Vi har därför tagit flera initiativ som uppmuntrar till mer hållbart drickande, där man själv väljer om, hur och när man vill konsumera alkohol. Det är viktigt för oss att vi erbjuder alkoholfria alternativ där man inte behöver ge avkall på smak. Oavsett smaksättning eller alkoholhalt ska en uppfriskande smakupplevelse vara garanterad.

Briska har idag sju alkoholfria smaker: Päron, Svarta Vinbär, Fläder, Hallon & Vinbär, Jordgubb samt Briska Demi Sec med smak av sauvignon blanc och gröna äpplen. 

För att manifestera vår syn på ett hållbart drickande har vi genomfört flera alkoholfria initiativ. Däribland ”Alkoholfriheten”, där Briska under 2017 byggde upp Summerbursts första helt alkoholfria barområde – en välbehövlig alkoholfri oas mitt i festival-extasen. Under festivalsomrarna 2018 och 2019 arbetade vi vidare med konceptet där goda alkoholfria drinkar satt i centrum för våra aktiveringar på Way Out West samt Lollapalooza.

De här är våra första steg mot en mer hållbar värld och vi jobbar ständigt på att bli bättre.Läs gärna mer i Spendrups hållbarhetsredovisning.