Para dryck och mat

Att hitta den där ultimata smakkombinationen där mat och dryck lirar perfekt med varandra kan kännas som en djungel. Vi har alla våra favoriträtter, och kanske även vår favoritcider - men hur tänker man egentligen när man matchar maten till drycken, eller drycken till maten? Här kan du inspireras av ett par enkla tumregler kring hur man kan resonera.

Mat, dryck och smak är något personligt och det som är rätt för dig behöver inte vara rätt för någon annan. Bort med pekpinnarna säger vi, fram istället med lekfullhet och mod att testa dig fram till just dina ultimata smakkombinationer. Men är du nyfiken på i vilken ände du ska börja, så har vi tillsammans med receptkreatören och kokboksförfattaren Elisabeth Johansson tagit fram ett par generella riktlinjer i hur man kan tänka när man matchar dryck och mat.  

MATCHA UTIFRÅN AROMER

Ett rätt givet sätt att matcha mat och dryck är att utgå ifrån den smakprofil och de aromer som finns i drycken. Briska Demi Sec med riesling och persika är otroligt god att kombinera med en rätt där du grillar persika och serverar till burrata med färsk mynta. Briska Golden Cider med smak av ananas kombineras gärna med en thaigryta med röd curry och färsk ananas i. Detta är ett roligt sätt att utforska mat och dryck i kombination och en enkel tumregel att starta ifrån. 

MATCHA UTIFRÅN SÖTMA

Det är ingen slump att dessertviner är söta – när man matchar en söt dryck till en söt efterrätt så får man nämligen till en mer balanserad helhet. Sötman i drycken avrundas när man avnjuter den tillsammans med sötare mat och istället upplever vi fler nyanser av smakerna i maten. Att matcha en söt cider med desserter är därför en given kombination, men du kan även jobba med att kombinera en sötare dryck med mat genom att inkludera ett sött element i maten. Det kan handla om att lägga till färska jordgubbar i sommarsalladen, mango i salsan till din taco eller torkad aprikos i din indiska gryta. 

MATCHA UTIFRÅN URSPRUNG

Ett spännande sätt att se på mat och dryck i kombination är att utgå ifrån var ingredienserna växer eller kommer ifrån. En cider med smak av bär som växer vilt passar extra fint med svamp eller viltkött, där skogen är den gemensamma nämnaren. Likaså kan man tänka när man matchar vin med mat, i Piemonte i Italien där det finns mycket vildsvin och gris passar de röda vinerna extra bra till just fläskkött. 

MATCHA UTIFRÅN EN HELHET

Generellt vill man uppnå en god balans i smakupplevelsen som helhet när man kombinerar mat och dryck. Att utgå ifrån de fem grundsmakerna är därför ett bra sätt att starta. Har jag med sälta, sötma, syra, beska och umami i min maträtt – och vilken roll vill jag att drycken ska spela i helhetsupplevelsen? Här kan en sötare cider stå för sötman i smakpusslet, medan en drink där man adderat mandelsockerlag, citronjuice och rosépeppar bidrar med både sötma, syra och en viss hetta. 

Är du nyfiken på hur du bäst kombinerar våra cidersmaker till mat? Klicka gärna in på din favoritprodukt, där hittar du information om vad cidern generellt passar till. Vi har även mängder med recept som är framtagna till de olika cidersmakerna.