Så matchar du cider till mat

Oavsett om du njuter av din cider en varm sommarkväll eller en kall november-aw så kan Briska ge känslan av sommar upptappad på flaska. Cidern är god att njuta av som apertif, som en del av en god drink eller tillsammans med mat på middagsbordet. Är du nyfiken på hur man kombinerar just din favoritcider till mat? Inspireras nedan av våra smaker och hur man bäst matchar dem med maten du vill servera.

Med hela 12 olika cidersmaker varav 6 även finns som alkoholfria, har briska något som passar de flesta. Förutom den klassiska päroncidern erbjuder vi även flera smaksatta cider, som vår Briska Rosécider med smak av hallon och vinbär, Briska Golden Cider med smak av ananas, Briska Sunny Apple med smak av mango, Briska Blåbär & Hallon, Briska Passionsfrukt & Persika samt vår prisvinnande Briska Fläder. Utöver vår söta cider har vi även ett halvtorrt sortiment, vid namn Briska Demi Sec. Här har vi idag två fantastiska smaksättningar, Briska Demi Sec med smak av Riesling och Persika samt en nyhet med smak av Sauvignon Blanc och Gröna Äpplen. Äppel- eller päronvin är basen i all vår cider, där vinet i kombination med de fruktiga och bäriga smaksättningarna resulterar i den friska smak som alltid kännetecknar Briska. Alla våra goda smaker är framtagna av våra erfarna cidermakare som varje dag arbetar med att ta fram nästa goda Briska. I en perfekt balans mellan klassiskt hantverk och modern ciderframställning skapas smakupplevelser utöver det vanliga.

Är du nyfiken på hur man kan kombinera din favorit av våra cider till middagsbordet? Här kommer våra bästa tips på tumregler kring vad våra cidersmaker passar till för typ av mat. 

Tropiska smaker

Våra cider som har en mer tropisk smakprofil, såsom Briska Golden Cider med smak av ananas, Briska Sunny Apple med smak av mango samt Briska Passionsfrukt & Persika, är bra smakkompisar med maträtter som har en viss hetta eller kryddighet i sig. Kika gärna åt det asiatiska eller indiska köket, där ciderns sötma och fruktiga aromer på ett fint sätt lirar med de spännande smakerna. Till het mat föredras dessutom ofta lägre alkoholhaltig dryck då hettan från maten annars kan göra dryckens alkoholhalt mer märkbar. De tropiska smakerna funkar även generellt fint till grillen, där en ananascider kan fungera perfekt till exempelvis en kyckling eller fläskfilé  med en kryddig rubb.

Bäriga smaker

Cider med smak såsom svartvinbär, blåbär eller hallon matchas fint till många maträtter som man annars hade serverat ett rött eller smakrikt rosévin till. Den bäriga tonen i cidern passar bra till viltkött, svamp och klarar av en mustigare smak i maten. En tumregel kring att matcha mat och dryck är att man utgår ifrån var ingredienserna växer eller kommer ifrån. Att en cider med bäraromer passar bra till vilt är därför inte så överraskande då båda komponenter hör hemma i skogen. Briska Cider med smak av svartvinbär är även extra god till en klassisk köttbulletallrik, där man kan jobba med cidern till maten som den något sötare komponenten vilken lingonsylten ofta står för. Allt handlar om att hitta balansen i rätten där maten och drycken fint kompletterar varandra för att skapa en bra helhet. 

Klassiska smaker

Briska päroncider och Briska flädercider är enkla att matcha till en bred skara maträtter. Båda cidersmaker har en friskhet och fin helhet i smakprofilen som gör att de passar till mycket inom det nordiska, moderna köket. En enkel tumregel är att dessa ljusa cider, där även Briska Demi Sec Riesling & Persika samt Briska Demi Sec Sauvignon Blanc & Gröna Äpplen tillhör, passar fint till de flesta maträtter man annars hade parat med ett glas vitt vin. Fisk, skaldjur, lättare rätter med kyckling eller annat ljust kött passar generellt fint till dessa cidersmaker.  

Är du nyfiken på att handfast förstå vilka recept som passar våra olika cidersmaker? Klicka in på produkterna här, under de flesta produkter finns det recept som är framtagna till cidern. Du kan även se alla våra mat & drink-recept här, där du enkelt kan klicka i den cidersmak du är nyfiken på att få upp passande recept till.