Olika ciderstilar

Cider finns idag i många olika stilar. Fransk, engelsk, ofiltrerad, torr, halvtorr eller söt – cidermarknaden utvecklas ständigt.

Vi på Briska erbjuder både söt och halvtorr cider, alla med smäktande smaksättningar. Det här med smaksättning är verkligen vår expertis och vi letar passionerat efter nya smakkombinationer som kan lyfta äpple- eller päroncidern till nästa nivå. Just den söta och smaksatta cidern brukar ibland kallas för svensk cider. Vi i Sverige är nämligen stora på just denna ciderstil, där briska sedan 2009 varit en del av denna utveckling. 

Den svenska cidern har ofta en högre sötma och fräsch fruktighet i sig. Den engelska cidern är sällan smaksatt och är oftast en ljus och torr cider med frisk smak och något högre alkoholhalt. Den franska cidern produceras främst i nordvästra delen av Frankrike och har stilmässigt en pigg syra och strävhet från tanninerna i äppelskalet. 

Liksom att cider finns i varierande stilar, så passar cidern även till många olika tillfällen. Att avnjutas som sällskapsdryck, i kombination till mat eller som ingrediens i en drink. Under en varm sommardag eller en kväll i höstmörkret. Inspireras gärna av våra goda mat & drink-recept här.