På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

This website contains information about alcoholic beverages and you must be 25 years or older to visit.

Fill in your age

 

Grillade svampfärsspett med risnudlar och böngroddar

 

Dessa svampfärsspett får en karamelliserad gyllenbrun yta när de tillagas på grillen. Tillsammans med en värmande nudelsoppa på svampbuljong (pho-style), smaksatt med salladslök, chili, mynta och Thai-basilika, passar de utmärkt till en frisk Briska Demi-Sec – som både kontrasterar och dämpar det mustiga starka i rätten samtidigt som den lyfter det söta och syrliga.

Till 6 personer

INGREDIENSER
• 300 g risnudlar
• 2 dl böngroddar
• 6 msk salladslök, tunt skivad
• 3 gröna chilis, tunt skivade
• mynta
• thai-basilika

Svampfärsspett:
• 12 st grillspett
• 500 g champinjoner
• 3 st schalottenlökar
• 350 g kokt arborio ris
• 50 g pankoströbröd
• 2 msk cashewsmör
• salt

Buljong:
• 1 liter mild grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar)
• 2 cm färsk ingefära, skivad
• 1 st kanelstång
• 1 stjärnanis
• 1 tsk hela svartpepparkorn
• 1 tsk korianderfrön
• 1 tsk sichuanpepparkorn
• 2 msk risvinsvinäger
• 1 kruka färsk koriander
• salt efter smak

Till servering:
• lime
• Hoisinsås
• Srirachasås


SÅ HÄR GÖR DU

1. Skala och hacka löken fint och skär ner svampen i halvcentimeterstora kuber. Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme tills den börjar ryka. Lägg i svampen och löken och stek hårt så att det får färg, i 10 – 15 minuter. Ta stekpannan från värmen och låt svalna av.

2. Lägg ris, pankoströbröd och cashewsmör i en matberedare och mixa till en hyfsat slät konsistens. Lägg över i en bunke och tillsätt svamp och lökmixen. Smaka eventuellt av med lite salt.

3. Forma smeten kring spett, så du får en oval form. Lägg dem på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du grillar dem 

4. Koka upp grönsakbuljong tillsammans med ingefära, kanelstång, stjärnanis, svartpeppar, korianderfrön och sichuanpepparkorn. Låt koka i ca 15 minuter. Ta av från värmen. Häll i vinäger och lägg i koriander. Rör runt några varv, lägg på ett lock och låt stå i cirka 20 minuter. Sila av och smaka av med lite salt

5. Koka upp vatten till nudlarna i en kastrull. Lägg i nudlarna och ställ kastrullen åt sidan. Låt dem stå ca 3-5 min och sila av dem när de känns klara.

6. Tänd kolen till grillen och låt det bli fin och mjuk glöd. Grilla svampfärsspetten genom att rotera dem då och då, När de börjar få en fin karamelliserad gyllenbrun yta är de färdiga.

7. Lägg nudlarna och böngroddarna i en djup tallrik, häll över lite varm buljong. Toppa med svampfärsspett, salladslök, chili, mynta och Thai-basilika. Servera med lime, hoisinsås och srirachasås vid sidan.

Briska Demi-Sec

Äppelcider med smak av riesling och persika. Vi drivs av att skapa så god cider som möjligt. Här har våra cidermakare låtit en cider med hög juicehalt möta toner av riesling och tropiska frukter. Resultatet är en modern halvtorr cider, som tillverkats med passion för klassiskt ciderhantverk. Serveras till mat eller som sällskapsdryck.

Färg: Ljust gul

Doft: Tydlig frisk och fruktig doft av persika och citrus. Inslag av äpplen, riesling och tropisk frukt.

Smak: Finstämd och elegant balans mellan frisk syra och fruktighet. Smak av solmogen persika och passionsfrukt med inslag av äppliga honungstoner och riesling. En viss torrhet i eftersmaken.

Alla våra produkter är veganska.

Alkoholvolym: 4,5 Vol%