This website contains information about alcoholic beverages and you must be 25 years or older to visit.
Fill in your age
150 g gravad lax i bit
1 tsk cayennepeppar
6 stora jordärtskockor
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
1 bit färsk ingefära
½ chili
½ dl vildris
1 dl brynt smör
1 msk japansk soja
1 litet knippe koriander
2 msk forellrom eller annan god rom
SÅ HÄR GÖR DU
Skär laxen i 20 små bitar, krydda dem med cayennepeppar. Sota den i torr panna så en yta blir sotig. Skiva jordärtskockorna tunt, spola 1/3 del i kallt vatten så de blir krispiga. Hetta upp 5 dl matolja i en kastrull eller fritös till 130 grader. Fritera 1/3 dl jordärtskocksskivor i oljan tills de blivit krispiga och gyllene. Hetta sedan upp oljan till 210 grader och fritera vildriset lite i taget tills det poppar och blivit frasigt. Koka upp ättika, socker och vatten med riven ingefära och skivad chili. Sila lagen över den sista 1/3 delen jordärtskocksskivor, Låt dra till servering. Koka upp sojan med det brynta smöret. Arrangera allt på tallrik och garnera med koriander och forellrom.
Färg: Ljust solgul och ”cloudy”, då musten är ofiltrerad.
Doft: Solvarma gula äpplen med toner av äppelblom och citrus.
Smak: Elegant, krispig och fyllig smak av sötsyrliga Elstar äpplen. Smakrik och aromatisk med mycket karaktär från den ofiltrerade äppelmusten.
Alkoholvolym: 4,5 Vol%