This website contains information about alcoholic beverages and you must be 25 years or older to visit.
Fill in your age
Ajo blanco är i dess traditionella bemärkelse är en soppa från Spanien, i detta recept gör vi den lite tjockare, till en kräm
Ajo blanco
80 g skållade mandlar
40 g surdegsbröd utan skorpa
1/2 syrligt äpple typ Granny smith
2 vitlöksklyftor
1 dl mjölk
150 ml olivolja av god kvalitet
Salt
Citrusvinegrett
1 apelsin
1/2 citron
100ml olivolja
Pepperoncini
Salt
Kanderade mandlar
30g skållade mandlar
30g socker
Havssalt
2st Endive
1 knippe
gräslök
SÅ HÄR GÖR DU
Ajo blanco
• Rosta mandlarna på 180°c i ca 10 min, håll ett öga på dem och rör runt när halva tiden har gått. Avvara ca 30 gram till att kandera.
• Koka de skalade vitlöksklyftorna i mjölk till de blivit mjuka.
• Skär brödet i kuber och blötlägg i vatten. Skala och tärna äpplet.
• Mixa bröd, mandlar, vitlök och äpple slätt, tillsätt liten del av mjölken för att enklare mixa blandningen.
• Tillsätt försiktigt olivoljan och smaka av med salt.
Citrusvinegrett
• Ta först vara på apelsinzesten, skala sedan apelsinen och finhacka den.
• Pressa citronen och tillsätt sedan den finhackade apelsinen, zest och olivolja.
• Smaka av med pepperoncini och salt.
Kanderade mandlar
• Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och värm på medelvärme till en ljus karamell.
• Tillsätt de rostade mandlarna, en nypa havssalt och rör om hastigt.
• Häll upp på en plåt och låt svalna innan mandlarna finhackas.
• Lossa endivens blad från dess rot.
• Vänd bladen i citrusvinaigrette och lägg acoblanco i botten på tallriken.
• Placera endiven på ajo blancon.
• Finhacka gräslöken och sprinkla den över endiverna tillsammans med den kanderade mandeln.
Färg: Ljust gul
Doft: Tydlig frisk och fruktig doft av persika och citrus. Inslag av äpplen, riesling och tropisk frukt.
Smak: Finstämd och elegant balans mellan frisk syra och fruktighet. Smak av solmogen persika och passionsfrukt med inslag av äppliga honungstoner och riesling. En viss torrhet i eftersmaken.
Alla våra produkter är veganska.
Alkoholvolym: 4,5 Vol%