This website contains information about alcoholic beverages and you must be 25 years or older to visit.
Fill in your age
Pate à choux, även kallat branddeg på svenska kan användas till både söta och salta rätter. I detta recept förvandlas smeten till härliga små ostpuffar.
Pate à choux deg
250 g mjölk
250 g vatten
225 g smör
10 g havsalt
10 g socker
300 g vetemjöl
500 g ägg ca 8-10 st
Ostkräm
100 g grädde
150 g comté eller annan lagrad hårdost
1 ägg
2 dl rapsolja
salt
SÅ HÄR GÖR DU
Pate à choux deg
• Mät upp alla ingredienser.
• Värm upp mjölk, vatten, smör, salt och socker på låg värme.
• När smöret har smält och det precis har börjat koka häll i mjölet i kastrullen.
• Med kastrullen fortfarande över värme, rör runt med en träslev tills smeten går ihop, blivit glansig och släpper från kanterna. Ta av kastrullen från värmen och överför smeten till en bunke.
• Blanda i äggen, ett i taget under omrörning, gärna i en hushållsassistent. Låt varje ägg arbetas in i smeten innan du häller i nästa.
• När alla ägg är i ska smeten vara trögflytande, nästan seg.
• Lägg sedan smeten i en spritspåse.
Ostkräm
• Sätt på ugnen på 200°c
• Riv osten och koka försiktigt upp grädden.
• Låt grädden stå på svag värme och ha i osten. Låt osten smälta i den varma grädden, det kan vara bra att vända runt med en slickepott.
• När osten smält överför du den till en kärl lämpligt att mixa i.
• Kläck i ägget i ostblandningen.
• Med en stavmixer, mixa i ostblandningen medan du försiktigt med tunn stråle häller i oljan i kärlet. Mixa tills du har fått i all olja och att ostkrämen är homogen och blank.
• Smaka av med salt.
• Häll över ostkrämen i en spritspåse.
• Spritsa paté choux degen på ett bakplåtspapper, i storleken av en femkrona. Tänk på att inte spritsa för tätt då de expanderar.
• Baka i ca 15 min i mitten av ugnen. De är klara då de är gyllenbruna.
• När de har svalnat en aning fyll då bollarna med ostkräm från botten. Nu är de redo att serveras.
Färg: Ljust gul
Doft: Tydlig frisk och fruktig doft av persika och citrus. Inslag av äpplen, riesling och tropisk frukt.
Smak: Finstämd och elegant balans mellan frisk syra och fruktighet. Smak av solmogen persika och passionsfrukt med inslag av äppliga honungstoner och riesling. En viss torrhet i eftersmaken.
Alla våra produkter är veganska.
Alkoholvolym: 4,5 Vol%
Hallonglaserad kalvrygg med grillad grön sparris, inlagda hallon och brynt balsamicosmör.
Sotad och fläderglaserad lax med broccoli, lök och citronpärlor.
Påsk: Rotselleri – hasselnöt